Southend Hospital approached us as they urgently required 2 shelters for patients to wait outside the existing hospital buildings. The internal areas within the Fracture Clinic and Emergency Department were often reaching the maximum number of socially distanced patients and needed an area outside for patients to wait safely that offered some protection for weather.

Southend gave us dimensions they were looking for and sent over photos. We quoted accordingly. The Emergency department shelter was much wider allowing nurses to triage patients waiting. It also ensured an opening was sited at a fire exit to allow for egress in the case of an emergency. The fracture clinic shelter was to fit into an existing restricted space so was narrower as it allowed a one way system - keeping patients on their way in and out of the building apart.

Both shelters were supplied and installed in 5 weeks.

As the number of patients attending varies we decided to allow for seating across the shelter but to add a yellow graphic along the whole shelter with MAINTAIN SOCIAL DISTANCE repeated to remind patients. We fitted a large poster case for penitent information.

And we added a smaller poster case at each end so the QR check in app could be displayed as well as 'plates' for the Hospital's own hand sanitisers to be attached to. The shelters were painted in the NHS blue and we reproduced graphics in appropriate fonts for each shelter to make it clear for patients the purpose of each shelter.

 

Southend Hospital Large Waiting Shelter
Southend Hospital Large Waiting Shelter
Southend Hospital Large Waiting Shelter
Southend Hospital Large Waiting Shelter

 

The hospital were very happy with the finished results

 

You can see more about out larger shelters here.